lauantai 5. lokakuuta 2013

Kehräystä

Kävin torstaina ensimmäistä kertaa kehräyskurssilla ja hurahdin hommaan aivan täysillä. Kehräsin koko eilisillan ja tänäänkin aamusta aloin karstaamaan lepereitä :) Lepereet ovat siis sellaisia ilmavia villapötkylöitä joista en hoksannut kuvaa ottaa. Alla olevassa kuvassa karstalla on texel -rotuisen lampaan villaa. Vieressä karstaamaton villamytty havainnollistamassa väriä. Texel on aika karheaa suomenlampaan villaan verrattuna, mutta ei ollenkaan huonoa kehrätä. Sukkalangaksi varmasti oikein hyvä.


Alla kuva rukin lyhdystä, jonka rullalla on texel -säiettä. Minun säie on vielä ei-niin-tasalaatuista, mutta näinä aikoina on hyvä opetella kehräämään. On nimittäin muodissa nuo rustiikkiset, muhkuraiset langat :D


Siinäpä minun rukkini. Talvi-iltojen ilo ja rauhoittaja. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, olohuoneesta ei kuulu television äänet vaan tasainen, rauhoittava rukin hurina. Tästä hommasta tuli kerralla lempiharrastukseni. Huomaa kyllä kuinka taidot karttuu aivan parissa päivässä ja koko ajan oppii lisää. Mutta tekemällä tietysti. Silleen tämän homman oppii. Kehräämällä, karstaamalla, kehräämällä, kehräämällä.


Näistä suomenlampaan säie-keristä kerrataan lopullinen lanka ensi torstaina. Ensimmäinen kertaamiseni, joten en halua edes kokeilla itsekseni koska kurssilla on niin loistava opettaja. Uskotteko muuten että langasta tulee valkoista ;) Kunhan se pestään. Tämä päkä on ihan selvästi nauttinut elostaan kuralillussa :D


Villan lanoliini tekee hyvää käsille. Sormet ovat kehräyksen jälkeen ihanan pehmoiset mutta likaiset. Ja villan tuoksu on huumaava. Suosittelen kehräysharrastusta ihmiselle joka haluaa nähdä kättensä työn tuloksen heti ja joka nauttii rauhallisesta tekemisestä. Tässä ei kannata hätäillä.

5 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Ihanaa! joku vielä osaa kehrätä. olen joskus muutama kymmen vuotta sitten kokeilut, jonkinlaista lankaakin siitä tuli, mutta ei kovin tasaista, vähän paremminkin möykkystä. Siihen aikaan kun sitä kokeilin oli vielä paljon taitajia jotka teki kaunista lankaa.
On meidän vintissä pari rukkia, mutta en ole varma onko kaikki osat tallella.

Ruuti kirjoitti...

Minullakin on pieniä möykkysiä, mutta kuten opettajamme sanoi - nyt on hyvä aika opetella kehräämään, sillä rustiikkiset, möykkylangat ovat juuri nyt suosittuja ;)

-N- kirjoitti...

Huomasin omistavani samanlaisen rukin, osaatko sanoa omastasi onko se mistäpäin suomea lähtöisin/jotain tiettyä mallia. Pohjanmaallapäin käydessä törmäsin vastaavanlaiseen vaan eivät osanneet siitä mitään kertoa...

Ruuti kirjoitti...

Ikävä kyllä en itsekään osaa sanoa tästä rukista mitään. Se on tullut minulle vanhainkodista, jossa se on lojunut varastossa pitkän aikaa kun entinen omistaja on nukkunut pois eivätkä omaiset olleet halunneet rukkia. Mummini kertoi, että hänen rukkinsa oli samanlainen aikoinaan. Ukki oli ostanut sen hänelle puoli vuosisataa sitten kylän kaupasta. Olemme kainuulaisia :)

-N- kirjoitti...

Sen verran tiedän, että itä-suomalaista mallia tuo ei ole, eli sieltä ylempää tuo malli tosiaan taitaa olla peräisin :)